VOEDSELBOS

- Wild-Rijk -

Weten waar je groentjes vandaan komen, verantwoorde teelt, mee zorgen voor het voortbestaan van duurzamelandbouw, bodemverontreinig op een duurzame manier tegengaan en meer bijleren over telen, tuinieren, composteren, zaaien en oogsten. Dat is waar het bij ons om draait.


Het begin



Op de ganse boerderij zijn we bezig met een fytosaneringsproject, dit wil zeggen dat we verontreiniging, in ons geval, zware metalen, uit de grond halen door het aanplanten van bomen en het toepassen van zeer specifieke landbouwtechnieken. Hiermee zijn we in 2022 van start gegaan. 


Nu gaan we naar een volgende fase en kunnen we meteen een groot voedselbos aanplanten op een gebied van +/-1HA, dit zal in de toekomst groeien naar 3,5HA. Dit nieuwe voedselbos heeft nog steeds een sanerende functie, maar gezinnen uit de buurt en Antwerpen kunnen mee genieten van alle return van dit bos. We planten in dit bos niet alleen veel bomen en struiken die heel wat lekkere oogst opleveren maar in dit bos zullen we nog steeds telen op hooibalen. Op deze hooibalen planten we heel wat gewassen zodat de gezinnen kunnen genieten van lekkere verse groentjes die ze zelf mee hebben geteelt. Steeds meer gezinnen vinden het belangrijk om te weten waar hun eten vandaan komt en willen verantwoorde producten op hun bord.




Samen


Een eigen moestuin beheren is moeilijk en vraagt veel werk/know how. Onze community van geïntereseerde mensen onder leiding van onze professionele boer dragen samen heel het project. Het planten, onderhouden, verzorgen en telen blijft gewoon door lopen, ook als je zelf even geen tijd hebt. Vele handen maken licht werk en alle leden kunnen genieten van de oogst.  Onze boer zal het overzicht bewaren, zorgen voor het groot onderhoud en alle leden begeleiden. Daarnaast zal hij elke twee weken fieldsessies organiseren, dit zijn onze gemeenschappelijke momenten voor seizoensuitleg, workshops en activiteiten. Dus, of je nu groen ziet achter je oren of al heel bedreven groene vingers hebt, iedereen kan zich aansluiten.



Alternatief voor traditionele landbouw

 

Verder willen we met dit project een voorbeeld zijn voor alternatieven voor de traditionele landbouw. Door klimaatopwarming wordt de traditionele manier van landbouwen minder betrouwbaar omdat deze heel kwetsbaar is voor extreme weersomstandigheden. Onze manier van telen in een voedselbos, in combinatie met onze dieren is veel minder gevoelig. Door het bos en onze landbouwtechnieken hebben we veel minder last in droge periodes en in plaats van onze bodem volledig uit te putten, zal onze bodem alleen maar rijker worden. Ook bij extreme regenval en hagel zal ons bos bescherming bieden aan de gewassen. Door de toegepaste technieken creëren we een zeer voeding rijke bodem voor bomen, planten en gewassen wat zich automatisch vertaalt in meer en kwalitatievere oogst. Onze dieren zullen voor extra mest en voedingstoffen zorgen en het bos kan op zijn beurt voeding, beschutting en schaduw bieden aan de dieren. Dit is eigenlijk wat de natuur in het wild al duizenden jaren doet, wij hebben onze lessen er uit getrokken en gebruiken het in ons voordeel.

 

Last but not least, de Kinderboerderij in Wilrijk zal zich ontwikkelen tot een weelderig bebost gebied, waar het tijdens extreme hitte enkele graden koeler zal zijn en veel schaduw plekken zal hebben. Het zal een gebied worden van +/- 5HA waar bomen, gewassen en dieren mooi in harmonie zullen leven. Deze prachtige natuur in combinatie met tal van aangename speel- en ontspanningsplekken zullen zorgen voor een groene oase voor de inwoners van Antwerpen en van de Kinderboerderij een betoverende bestemming maken.

Concreet


We voorzien een groot stuk van de kinderboerderij voor onze boeren, dit deel van de boerderij is grotendeels afgesloten van de rest van de boerderij en enkel toegankelijk voor onze leden. Alle oogst hiervan zal verdeeld worden onder de leden, zodat de zij kunnen genieten van vers fruit en groenten en eventueel andere producten. In ruil voor een maandelijkse bijdrage kan je je aansluiten bij ons Wildrijk. Deze bijdrage is €40 per maand.

Bijleren



Heb je al groene vingers of zie je nog groen achter je oren? Boer Sjarel zorgt voor de nodige professionele begeleiding!


We kunnen niet telen in volle grond daarom passen we een oeroude teelttechniek toe van telen op hooibalen!


Leer bij over verschillende teelttechnieken en voedselbossen.


We houden regelmatig fieldsessies, dat zijn gemeenschappelijke momenten en daarnaast organiseren we ook seizoensuilteg, workshops en leuke activiteiten voor alle leden.

Tuinieren


Samen of alleen bezig zijn in de natuur en je eigen gewassen telen.


Op alle hooibalen over heel de Kinderboerderij telen de leden heerlijk groentjes, fruit of kruiden die ze mogen oogsten

Bijna de volledige serre is ter beschikking voor de leden om gewassen op te kweken.


Er is geen betere manier om tot rust te komen dan je handen eens goed vuil te maken!

Genieten


Onze leden hebben vrije toegang.


Naast een mooie teeltzone en de serre zijn er verschillende aangename plekjes om buiten te genieten met onder andere een buitenkeuken en BBQ.


Bij ons ligt de focus niet alleen op de oogst maar ook op samen beleven, gezelligheid, experimenteren en bijleren.

INSCHRIJVEN


Heb je interesse om je aan te sluiten? of wens je meer informatie? Laat het ons hieronder weten.

 
 
 
mij heel graag inschrijven
meer informatie, want heb zeker interesse