ONS PROJECT

Als we aan de kinderboerderij van Wilrijk denken dan roept dit veel mooie herinneringen op en geeft het een nostalgisch gevoel. We willen een beetje terug gaan naar de tijd van boer Karl, maar we staan voor heel wat uitdagingen en daarom moet het de kinderboerderij 2.0 worden. En dit willen we samen op poten zetten met ons multidisciplinair team.


DE KINDERBOERDERIJ


De kinderboerderij moet een plaats zijn waar maatwerk, duurzaamheid, educatie en ontspanning centraal staan. Het moet een gezellige en aangename plaats worden voor de Wilrijkenaren, de Antwerpenaren en alle andere bezoekers. We nemen letterlijke en figuurlijke drempels weg en met ruime openingsuren en gratis toegang willen we toegankelijk zijn voor iedereen.

SAMENBOEREN


Voor de landbouw ligt onze focus op de korte keten en ecologische landbouw technieken. Door het toepassen van innovatieve landbouwtechnieken kunnen we reeds op korte termijn starten met telen. We zullen een community based principe toepassen waarbij we met geïnteresseerde buurtbewoners aan de slag gaan zodat ook zij kunnen genieten van onze verse groenten. Dit alles onder leiding van onze eigen boer, Sjarel. Hij zal ondersteund worden door een vzw die werkt met anderstaligen.


SOCIAAL


De kinderboerderij moet over de hele lijn een sociale onderneming zijn. We willen een vangnet zijn voor kwetsbare mensen en jongeren en hen opvangen in een positieve omgeving. Onze belangrijkste partner is Wingerdbloei. Zij zullen met jongeren uit de bijzondere jeugdzorg de boerderij mee heropbouwen en onderhouden. Zij zullen niet enkel jongeren begeleiden uit hun eigen voorziening maar staan open voor alle jongeren uit de bijzondere jeugdzorg in Antwerpen.


Daarnaast zal Spring in't veld anderstalige adolecenten actief bij de werking van de kinderboerderij betrekken door middel van natuur- en kunsteducatieve workshops. Door samen te tuinieren, bouwen, eco-maskers, ... te maken gaan ze speels op ontdekking naar ieders talent tijdens wekelijkse workshops, die het ritme van de seizoenen volgen als ook het tempo van de deelnemers. Als Vzw willen ze de verbindende factor zijn tussen taalontwikkeling, integratie en maatschappij. Met dit doel voor ogen is het van groot belang dat hun traject een laagdrempelig en duurzaam karakter heeft. Vanuit een niet-oordelende houding trachten ze mensen te stimuleren in hun ontwikkeling richting een sterke maatschappij.DUURZAAMHEID


Bij elke stap en beslissing die we nemen zullen we steeds kiezen voor de meest duurzame oplossing. We willen een voorbeeld zijn als het gaat om duurzaamheid. Onze aandacht zal vooral uitgaan naar de innovatieve landbouwtechnieken en ecologische regeneratie. Want onze grootste uitdaging zal de bodemverontreiniging zijn. We zetten in samenwerking met De Volle Grond, die de dakboerderij op ’t dak van’t PAKT uitbaten, een uniek project op poten om deze bodemverontreiniging volledig tegen te gaan zonder industrieel te moeten saneren. Omdat de milieu impact daarvan is veel te groot. Al vanaf dag één gaan we hiermee aan de slag. Zodat de kinderboerderij een veilige plaats is voor mens en dier.


Ook in onze horeca, workshops, renovaties, events,... vormt duurzaamheid een belangrijk leidraad.


ONZE DIEREN


We dragen dieren- en mensenwelzijn dus hoog in het vaandel. Daarom zijn we samen met enkele specialisten en dierenverzorgers zoals Glenn aan de slag gegaan om de perfecte diersoorten te selecteren voor onze kinderboerderij. We zijn gaan kijken naar welke dieren goed zijn met kinderen, welke dieren graag naast elkaar of bij elkaar leven, welke dieren onder fruitbomen mogen staan of juist niet en zo hebben we met de kleinste details rekening gehouden om tot onze selectie te komen van dieren met een op grote educatieve meerwaarde en een hoge aaibaarheidsfactor. Anders dan op andere kinderboerderijen zullen de dieren geen vaste hokken hebben. We moeten loskomen van dat verouderd idee, want als dieren te lang op hetzelfde stukje grond blijven, dan raakt de bodem verzadigd, overbelast en krijg je kleine stukjes woestijn. Het voordeel is dat de boerderij altijd groen en koeler zal zijn, ook in de hete zomers en zo is er steeds iets nieuws te beleven. 


Om al een tipje van de sluier op te lichten, geven we al mee dat je op onze boerderij naast de klassieke boerderijdieren ook micro varkens, mini koeien en alpaca's zal vinden.

EDUCATIEF


De ligging van de kinderboerderij is perfect voor scholen om uitstappen te maken. Zo kunnen de leerlingen van onze stadsscholen weer connectie maken met het boerderijleven, de natuur en de herkomst van onze voeding. In samenwerking met leerkrachten maken we educatieve pakketten en activiteiten. Als een school een uitstap maakt naar onze kinderboerderij dan hebben ze meteen een heel arsenaal aan leerdoelen bereikt. Want onze pakketten zijn hierop afgestemd. Verspreid over het terrein richten we verschillende buitenklassen in waar scholen van gebruik kunnen maken.


RECREATIEF


Niet alleen voor scholen maar ook voor verenigingen, groepen en dagjesbezoekers zal er heel wat creatief en kwalitatief aanbod voorzien worden. Naast de vaste weetjes, info en spelletjes bij de dieren zullen er regelmatig nieuwe activiteiten georganiseerd worden die je individueel of in groep kan ontdekken. Na het bezoek aan onze dieren zullen de kindjes zich verder kunnen uitleven in de nieuwe speeltuinen en de avonturenpaden terwijl de iets oudere bezoekers ontspannen in het horeca gedeelte. We richten verschillende polyvalente ruimtes in over heel de boerderij waar de buurt, ondernemers, bedrijven, het district en bezoekers gebruik van kunnen maken voor vergaderingen, workshops en vele andere zaken.

TOT SLOT


Dit is in een notendop het project dat wij willen uitrollen. Wij kijken er naar uit om de kinderboerderij terug nieuw leven in te blazen en er terug een plaats van te maken waar iedereen welkom is om te komen genieten.